Τι είναι οι περιποιήσεις Skin Micro Needling (CIT ή ECIT)


Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια νέα προσέγγιση στην αντιγήρανση και γενικότερα στον τρόπο που πρέπει να μεταχειριζόμαστε το δέρμα μας. Οι καινούργιες μέθοδοι αντιγήρανσης και ανάπλασης, σέβονται περισσότερο το δέρμα και προσπαθούν να το ενισχύουν.

Ουσιαστικά οι περιποιήσεις CIT ΚΑΙ ECIT είναι παρόμοιοι τρόποι Skin Micro-Needling, δηλαδή δημιουργούνται μικρο-νυγμοί στην επιδερμίδα πετυχαίνοντας 2 αποτελέσματα:

- Εξαναγκάζουν το δέρμα να ενεργοποιήσει τους φυσικούς μηχανισμούς επούλωσης, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
- Στην συνέχεια ή κατά την διάρκεια του Skin Micro Needling, εφαρμόζονται δραστικοί οροί που επιλέγει η πτυχιούχος αισθητικός – κοσμετολόγος, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να έχει, έτσι αυξάνεται η απορρόφηση των ορών που χρησιμοποιούνται.

Το ζητούμενο σε αυτού του είδους τις θεραπείες είναι να «χτίσουμε» το μεσαίο στρώμα του δέρματος (χόριο), χωρίς όμως να πειράξουμε και να ερεθίσουμε το πάνω μέρος του (επιδερμίδα).

- H μία μορφή skin micro-needling είναι η CIT (Collagen Induction Therapy).

Γίνεται με ένα derma roller. Είναι μια μικρή χειροκίνητη συσκευή που στην άκρη της υπάρχει ένας κύλινδρος με μικροσκοπικές βελονίτσες γύρω του. Τα derma roller έχουν διάφορα μήκη και επιλέγονται ανάλογα με την περιοχή που θα εφαρμοστούν (πρόσωπο ή σώμα) και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε (μείωση ρυτίδων, υπερμελαγχρώσεις, ραβδώσεις, βελτίωση ουλών από ακμή κ.λ.π).

- Η άλλη μορφή skin micro-needling είναι η ECIT (Electro Collagen Induction Therapy). Εφαρμόζεται με μια ψηφιακή συσκευή σαν στυλό που στην άκρη της υπάρχουν μικρές βελόνες, οι οποίες «τρυπάνε» κάθετα την επιδερμίδα με γρήγορη ταχύτητα. Έχει ποιο έντονα αποτελέσματα, με λιγότερη ενόχληση και λιγότερο ερεθισμό.

Στο Nefer εφαρμόζουμε και τους 2 τρόπους Skin Micro Needling, αλλά για ποιο άμεσα αποτελέσματα ιδιαίτερα στην αντιγήρανση, προτείνουμε την ECIT (Electro Collagen Induction Therapy) με την μέθοδο φυσικού Lifting Dermatude – Metatherapy

Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός - Κοσμετολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας

Γιατί δεν χάνω λίπος από της λιποαποθήκες μου;


Το σώμα μας, αποτελείται από μυϊκό ιστό, οστά, όργανα, νερό και λίπος. Όταν μιλάμε για απώλεια  κιλών, πρέπει να στοχεύουμε στην απώλεια ποσοστού λίπους και όχι μόνο κιλών, γιατί αν στοχεύουμε σε γρήγορη απώλεια κιλών (πάνω από το πολύ 4 -6  kg/μήνα),  θα  έχουμε  και  απώλεια  μυϊκού  ιστού.  Οι μυς,  ιδιαίτερα  στις  γυναίκες,  είναι πολύτιμοι γιατί δύσκολα «χτίζονται» και εύκολα χάνονται.

 

Ο μυϊκός ιστός, όσο ποιο αυξημένος είναι τόσο το καλύτερο, γιατί απαιτεί ενέργεια για την διατήρηση του, άρα αυξάνει τον μεταβολισμό. Επιπλέον προλαμβάνει την οστεοπόρωση.  

Όσο  για  το λίπος,  αν  και  έχουμε  συνηθίσει  να  προσπαθούμε  να  μειώσουμε  τα  ποσοστά λίπους στο σώμα μας, έχουμε ξεχάσει ότι έχει και κάποια χρησιμότητα, αρκεί να υπάρχει σε συγκεκριμένα όρια στον οργανισμό.

Είναι  πηγή  ενέργειας.  Σε  περίπτωση  ανάγκης,  το  λιποκύτταρο  αποδεσμεύει  το λίπος του, προκειμένου να παρέχει ενέργεια στον οργανισμό.

- Έχει  προστατευτικό  ρόλο.   Προστατεύει   τα   σπλάχνα,   τα   οστά   και   παίζει θερμορυθμιστικό ρόλο.

- Αποτελεί εργοστάσιο παραγωγής ορμονών και άλλων παραγόντων. Το λίπος του σώματος  μας  δεν  είναι  ένας  παθητικός  ιστός,  αλλά  συμμετέχει  ενεργητικά  στην ενδοκρινική  ισορροπία  του  οργανισμού  μας.  Το  αυξημένο  λίπος  όμως,  προκαλεί διαταραχές   στην   παραγωγή   και   δράση   ορμονών   που   παίζουν   ρόλο στoν μεταβολισμό επιδεινώνοντας την παχυσαρκία και οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι  η ορμόνη «λεπτίνη», ή οποία παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και κυρίως σε αυτά της κοιλιάς του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο μειώνει  την  όρεξη.  Στον  οργανισμό  των  παχύσαρκων,  παράγονται  μεγαλύτερες ποσότητες λεπτίνης από τους πιο αδύνατους, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε (λόγω της ανορεξιογόνου δράσης της) να είναι πιο αδύνατοι. Αυτό όμως δεν  συμβαίνει,  καθώς  ο  οργανισμός  εκδηλώνει  αντίσταση  στη  λεπτίνη  -δηλαδή μπλοκάρει τους υποδοχείς λεπτίνης στον εγκέφαλο-, ακυρώνοντας τη δράση της.

Ανάλογα με το πώς κατανέμεται στο σώμα το λίπος έχουμε:
Σωματότυπος  Που κατανέμεται το λίπος Όταν το ποσοστό λίπους είναι ποιο αυξημένο από το φυσιολογικό, παρατηρούνται τα εξής αρνητικά για την υγεία
Ανδροειδής (Μήλο) Στην κοιλιά και γενικά στο άνω μέρος του σώματος  αυξάνονται οι πιθανότητες για εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρτηριακή υπέρταση,  σακχαρώδη διαβήτη
Γυναικοειδής (Αχλάδι) Στους γλουτούς και τους μηρούς κατακράτηση υγρών, φλεβική ανεπάρκεια, κιρσούς

Πως μπορείτε να χάσετε λίπος τοπικά στους μηρούς ή τους γλουτούς;

Η απώλεια κιλών, πετυχαίνεται αποκλειστικά και μόνο με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη. Δεν  υπάρχουν  «μαγικά»  μηχανήματα  που  θα  μπει  κάποιος  και  θα  αρχίσει  να  χάνει  κιλά. Άρα  όταν  κάποιος  έχει  αρκετά  παραπανήσια  κιλά,  πρέπει  να  ακολουθήσει  υποθερμιδική δίαιτα.

Όμως δεν υπάρχει δίαιτα που να στοχεύει στο λίπος των μηρών ή των γλουτών. Σε αυτή την περίπτωση,  όταν  βλέπουμε  πως  κάποιος  χάνοντας  τα  κιλά  του  κάποιες  λιποαποθήκες αντιστέκονται, τότε η αισθητικός μπορεί να στοχεύσει τοπικά με ειδικές θεραπείες.  

Στο  Nefer,  για  την  αντιμετώπιση  του  τοπικού  λίπους, προτείνουμε  την  μέθοδο Hypoxi, πάντα σε συνδυασμό με εβδομαδιαία διαιτολογική υποστήριξη, ώστε να «χαθεί» το λίπος στοχευμένα.

Κυριάκη Μαρία
Αισθητικός - Κοσμετολόγος
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας

Υγιεινά σνακ για την παραλία


Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάμε παραλία. Τρώμε ένα καλό πρωινό και ξεκινάμε! Ωστόσο, μετά από 2-3 ώρες έχουμε πεινάσει πάλι, γιατί ως γνωστών «η θάλασσα ανοίγει την όρεξη».

 

Προφανώς δεν θα επιλέξουμε κάτι πολύ βαρύ, ώστε να ξαναβουτήξουμε σε 1-2 ώρες. Οι πιο προνοητικοί από εμάς, θα έχουν πάρει κάτι από το σπίτι ή από φούρνο που θα συναντήσουν στο δρόμο, ενώ οι υπόλοιποι θα επιλέξουν κάτι από την καντίνα ή το μπαρ. Ας δούμε ποιες είναι οι επιλογές!

Από το σπίτι:
• Φρέσκα φρούτα
• Μίγμα αποξηραμένων φρούτων με ανάλατους ξηρούς καρπούς
• Γκοφρέτες ρυζιού ή καλαμποκιού
• Κρακεράκια ή μπισκοτάκια ολικής άλεσης
• Κρύο σπιτικό σαντουιτσάκι ή αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα ή με βραστό λουκάνικο γαλοπούλας

Από φούρνο:
• Κουλούρι Θεσσαλονίκης
• Κριτσίνια ολικής άλεσης
• Μπάρα δημητριακών
• Σταφιδόψωμο
• Ελιόψωμο

Από καντίνα:
• Απλό τοστ γαλοπούλα τυρί
• Φρουτοσαλάτα
• Ανάμικτο χυμό φρούτων
• Γιαούρτι με μέλι και φρούτα

Τελικά, ακόμα και αν δεν επιλέξουμε κάποιο από τα παραπάνω, προσπαθούμε να βρούμε κάτι χωρίς πολύ αλάτι και λιπαρά, ώστε να μην μας βαρύνει το στομάχι. Φροντίζουμε να έχουμε προμηθευτεί άφθονο κρύο νερό, προκειμένου να μην αφυδατωθούμε, ανεξάρτητα από το αν πίνουμε καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα. Και για τους πιο οργανωμένους, ένα φορητό ψυγειάκι είναι η must αγορά του καλοκαιριού, για να διατηρούνται τα τρόφιμα και τα υγρά δροσερά!

Ολυμπία Βλασερού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Αντιοξείδωση μετά από έντονο στρες


Το έντονο ψυχολογικό στρες που διανύουμε σε κάποιες περιόδους της ζωής μας, αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες, έχοντας επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από την παραγωγή ελευθέρων ριζών, περισσότερων από αυτών που μπορεί να καταπολεμήσει ο οργανισμός από μόνος του, έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των κυττάρων.

 

Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης και η πρόκληση πλήθους εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Προκειμένου να ενισχύσουμε τη δράση του οργανισμού απέναντι στο οξειδωτικό στρες, οφείλουμε να τον εφοδιάσουμε με αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που δρουν προστατευτικά, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Οι πιο διαδεδομένες είναι η Βιταμίνη C, το Σελήνιο (Se), η Βιταμίνη Ε, τα Καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες και μπορούμε να τις λάβουμε μέσω της διατροφής μας.

Η διατροφή, λοιπόν, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιοξείδωση του οργανισμού. Γι’ αυτό το λόγο, τις περιόδους έντονου στρες, οφείλουμε να έχουμε ακόμα περισσότερο υπόψη μας να τρεφόμαστε σωστά, εντάσσοντας στην καθημερινότητα μας, τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες:

Εσπεριδοειδή: είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε αυτούσια, είτε σε μορφή χυμού.

Αποξηραμένα φρούτα: ιδίως τα δαμάσκηνα και τα διάφορα berries, είναι καλές πηγές πολυφαινολών και βιταμίνης C. Μπορούμε να τα καταναλώσουμε ως ενδιάμεσο σνακ είτε στο πρωινό γεύμα, με γιαούρτι και δημητριακά.

Πράσινα λαχανικά π.χ. μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο: Το μπρόκολο είναι γνωστό για την προστατευτική του δράση απέναντι στον καρκίνο. Ωστόσο και τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα καροτενοειδών, φλαβονοειδών και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών. Οπότε, ένα μεγάλο μπολ σαλάτας ως συνοδεία του κυρίως γεύματος μας, είναι πάντα μια καλή επιλογή.

Πράσινο τσάι: έχει μηδενικό θερμιδικό περιεχόμενο και αποτελεί ένα ρόφημα με αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη, κυρίως λόγω των κατεχινών που περιέχει, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών. Μπορούμε να το απολαύσουμε αντί καφέ ή κάποιου αναψυκτικού, ζεστό ή κρύο με λίγο στυμμένο λεμόνι και προαιρετικά λίγο μέλι.

Κόκκινο κρασί: όπως τα σταφύλια και οι σταφίδες, το κόκκινο κρασί έχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε κερκετίνη, η οποία ανήκει στην ομάδα το φλαβονοειδών. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβάλουμε στην κατανάλωση του, καθώς περιέχει και αρκετές θερμίδες. Η γενική σύσταση για τους άνδρες είναι 2 ποτήρια ανά ημέρα, ενώ για τις γυναίκες 1.

Μπαχαρικά και καρυκεύματα: Δίνουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο φαγητό μας. Το γαρύφαλλο, η κανέλα, η ρίγανη, ο βασιλικός και πολλά από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας, αυξάνουν πολύ την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού μας. Ένα από τα μπαχαρικά με εξέχουσα αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, γνωστή τα τελευταία χρόνια, είναι ο κουρκουμάς. Εφόσον χρησιμοποιούμε μπαχαρικά στη μαγειρική μας, μπορούμε να προσθέσουμε και μικρή ποσότητα κουρκουμά στις σούπες, στις σάλτσες και στα μαγειρευτά φαγητά.

Ντομάτα: Είναι ένα από τα τρόφιμα πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο ανήκει στην ομάδα των καροτενοειδών. Η ποσότητα του λυκοπενίου αυξάνεται με το κόψιμο και βράσιμο της ντομάτας, ενώ απορροφάται καλύτερα με την ύπαρξη ελαιόλαδου. Γι’ αυτό το λόγο μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε είτε ως σαλάτα είτε σε μορφή σάλτσας στο κυρίως γεύμα.

Ελαιόλαδο και ελιές: Περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης Ε και πολυφαινολών. Οι Έλληνες τα περιλαμβάνουμε καθημερινά στη διατροφή μας, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που χρησιμοποιούμε, καθώς δίνουν αρκετές θερμίδες.

Ψάρια και θαλασσινά: Τα λιπαρά ψάρια π.χ. σολομός, αντσούγιες, ξιφίας, ρέγκα, και τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές σεληνίου. Η διεθνής σύσταση είναι να καταναλώνουμε 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Ξηροί καρποί: παρόλο που δεν τους επιλέγουμε συχνά, είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Από όλους τους ξηρούς καρπούς ξεχωρίζει το καρύδι, το οποίο περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Οπότε, μπορούμε να συμπεριλάβουμε μια μικρή ποσότητα ξηρών καρπών στη διατροφή μας.

Ολυμπία Βλασερού
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου